Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή: ένα σύνθημα μια ιστορία

Το παρόν μπλογκ έχει πρώτιστο σκοπό την αυτομόρφωση της γράφουσας και άλλων με παρόμοια άγνοια. Οπότε ας με συγχωρήσουν οι παλιοί του χώρου που μπορεί να επαναλαμβάνω πράγματα γνωστά, που όμως για μένα συνιστούν παρουσιάζονται ως αποκάλυψη.

Στο παραπάνω λοιπόν πλαίσιο αναζητούσα την προέλευση αυτού του καταπληκτικού συνθήματος των χρυσαυγιτών. Φαίνεται λοιπόν πως προέρχεται από έναν από τους Νόμους της Νυρεμβέργης του ναζιστικού κόμματος (1935). Πρόκειται για διατάξεις που όριζαν τρία βασικά πράγματα: 1) ποιος δικαιούται την ιδιότητα του γερμανού πολίτη, 2) ποιος δικαιούται να αισθάνεται Γερμανός (απαγόρευαν στους εβραίους να επιδεικνύουν τη γερμανική σημαία) και 3) προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τη φυλετική καθαρότητα του γερμανικού (και "συγγενικών") αίματος μέσω της απαγόρευσης και ακύρωσης "μεικτών" γάμων, της απαγόρευσης των εξωγαμικών σεξουαλικών σχέσεων με εβραίους και της απαγόρευσης σε εβραίους να απασχολούν Γερμανίδες (ή "συγγενικού αίματος" εθνότητες) ως οικιακές βοηθούς κάτω από την ηλικία των 45 ετών (αυτή η τελευταία διάταξη βρίσκεται στην ίδια λογική της φυλετικής καθαρότητας καθώς ένα σεξάκι με την οικιακή βοηθό σου είναι πράγμα αυτονόητο...). Ως "καθαρόαιμος" Γερμανός/-ιδα οριζόταν αυτός που είχε τέσσερις παππούδες Γερμανούς. Στους δύο παππούδες πήγαινε στους "ημίαιμους" και μετά "έπεφτε" στους εβραίους.
Πίνακας που εξηγούσε το επίπεδο γερμανικής (και συναφούς) φυλετικής καθαρότητας, αλλά και το ποιος θεωρούνταν εβραίος. Πηγή: wikipedia

Ο νόμος διαφύλαξης της φυλετικής καθαρότητας ονομαζόταν "Νόμος προστασίας του γερμανικού αίματος και της γερμαντικής τιμής". Από αυτό το νόμο απέκτησε ένα δημοφιλές σύνθημα της Ναζιστικής Νεολαίας (HJ), η δεύτερης μακροβιότερη παραστρατιωτική οργάνωσης του ναζιστικού κόμματος (1922-1945). Το σύνθημά τους "αίμα και τιμή" (Blut und Ehre) αποτυπώνεται στα μαχαίρια που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.
Λάμα μαχαιριού με το σύνθημα "Blut und Ehre!" (αίμα και τιμή) μιμούμενο το γραφικό χαρακτήρα του Baldur von Schirach, ηγέτη της ναζιστικής νεολαίας που μετέπειτα καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου. Πηγή: wehrmacht-info.com.
Μια μικρή αναζήτηση του συνθήματος στο διαδίκτυο αποκαλύπτει τις πάμπολες νεοναζιστικές ομάδες που φέρουν αυτό το όνομα. Μέρος της δημοφιλίας του της αγγλικής εκδοχής του συνθήματος οφείλεται στο εξής απλό (;!) γεγονός: Το 2005 πιάστηκε ένας τύπος στη Γερμανία με 100 μπλουζάκια με το σύνθημα Blood and Honour (αίμα και τιμή) στην αγγλική. Καθώς απαγορεύονται τα ναζιστικά συνθήματα στη χώρα, παραπέμφθηκε σε δίκη. Σε αυτή το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ναι μεν το σύνθημα είναι το ίδιο, αλλά αποκτούσε όλο το μεγαλείο του ρατσισμού του ("των εθνικιστικών συνδηλώσεών" του) μόνο στη γερμανική γλώσσα (πηγή). Έκτοτε τα ναζιστικά συνθήματα απαγορεύονται στη γερμανική γλώσσα, αλλά όχι σε άλλες (ντόιγκ!)! Χρειαζόμασταν επιβεβαίωση ότι η βλακεία χτυπάει τους δικαστές;

 Στη Μεγάλη Βρετανία το Blood and Honour (αίμα και τιμή) ανήκει σε ένα νεοναζί μουσικό δίκτυο που πήρε το όνομά του από το σύνθημα της νεολαίας και ένα τραγούδι των Skrewdriver, ενός "πρωτοπόρου" στο χώρο του βρετανικού ροκ λευκής δύναμης (white power rock) και του "ροκ ενάντια στον κομμουνισμό".


Το σύνθημα συχνά εμφανίζεται με τον κωδικό 28 που ισοδυναμεί με το BH (Blood and Honor) σύμφωνα με τη σειρά των αντίστοιχων γραμμάτων στο λατινικό αλφάβητο. Αυτόν χρησιμοποιεί και το ελληνικό παρακλάδι του αγγλικού δικτύου "Αίμα Τιμή Ελλάς": http://28hellas.blogspot.gr/, από το οποίο προέρχεται η παρακάτω καταπληκτικής αισθητικής φωτογραφία.
"Για πάντα στις καρδιές μας"... Με συγκίνησαν τα άτιμα. Κι αυτό το "η ελευθερία είναι υπόθεση λίγων δυνατων", ξεχειλίζει καλοσύνη.

Στις δραστηριότητές τους (στην τελευταία δηλαδή που ανέβασαν στις 25/11/2010) έχει διάφορα αξιόλογα γκράφιτι, μεταξύ των οποίων και το παρακάτω.

Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πανδαισία αισθήσεων και χρωμάτων ακούγοντας το περί ου ο λόγος σύνθημα στην αρχή του παρακάτω βίντεο. Το σύνθημα αρχίζει με μορφή ερωταπόκρισης: "ηθικόν;" "αίμα!" (ντόιγκ!), "ηθικόν;" "αίμα!" "αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή".

Είναι από την πορεία της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο των Ιμίων το 2009. Τώρα που θα μπουν στη Βουλή, θα τα ακούμε συχνά αυτά τα ωραία! Κατά τ' άλλα, ουδεμίαν σχέση με το νεοναζισμό...


2 σχόλια:

  1. Ο "καραϊσκάκης" της χρυσης αυγης ειναι παντρεμενος για δευτερη φορά με αλλοδαπή.
    Τσεκαρέ το και γραψε κατι αν ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. googlαρε να θέλεις στο " Ιδεολογική Βιβλιοθήκη Mετώπου Γυναικών"...κοινώς,θέλει η @@@τάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει...θα ανακαλύψεις θησαυρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε ένα σχόλιο ή στείλε κάτι ενδιαφέρον που διάβασες για τη Χρυσή Αυγή και το νεοναζισμό στην Ελλάδα